Direct een
afspraak maken
Duizeligheid

Het gevoel van duizeligheid is vaak moeilijk onder woorden te brengen, ook omdat er zoveel verschillende vormen van duizeligheid zijn. Dit zijn de meest voorkomende vormen van duizeligheid:

  • Een licht gevoel in het hoofd
  • Het gevoel alsof de hele kamer draait of draaiduizeligheid
  • Duizeligheid of onzeker worden bij (snelle) beweging met het hoofd
  • Een onvast gevoel op de benen

Oorzaken duizeligheid

Bij een gevoel van ‘evenwicht’ spelen vier systemen een belangrijke rol:

  • Het evenwichtsorgaan (het slakkenhuis en de halfcirkelvormige kanalen) in het binnenoor
  • De ogen
  • Sensoren in de nekspieren
  • Spierkracht in de benen

Deze systemen sturen continu informatie over onze positie in de ruimte naar de hersenen, die de gegevens verwerken. Komt er verkeerde of onbekende informatie binnen via één of meerdere van deze systemen, dan leidt dit tot duizeligheid of evenwichtsstoornissen.


Draaiduizeligheid en BPPD

De bekendste en vaak beangstigendste vorm van duizeligheid is de plotse draaiduizeligheid: BPPD. Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen. Deze draaiduizeligheid is vrijwel altijd onschuldig, maar wel ingrijpend. Nekcentrum Valkenswaard kan BPPD succesvol behandelen, met gunstig resultaat op korte termijn.


Cervicogene duizeligheid

Duizeligheid kan (gedeeltelijk) ook veroorzaakt worden door de nek. Dit noemen we cervicogene duizeligheid. De specialisten van Nekcentrum Valkenswaard zijn opgeleid om deze duizeligheid aan te pakken.


Vestibulaire duizeligheid

Daarnaast bestaat er duizeligheid door uitval van het evenwichtsorgaan: vestibulaire duizeligheid. Ook hiervoor kunt u bij Nekcentrum Valkenswaard terecht. Bij het behandelen van duizeligheid werken we nauw samen met KNO-artsen en neurologen.


Wat doet Nekcentrum Valkenswaard?

Het professionele multidisciplinaire team van Nekcentrum Valkenswaard is gespecialiseerd in het nekgebied en bijbehorende klachten. Uw behandeling begint met een uitgebreide intake met één van onze therapeuten. Hierbij brengt hij of zij volledig in kaart wat uw klachten zijn, wat er is gebeurd, de omgevings- en persoonlijke factoren en andere belangrijke informatie om een volledig beeld te krijgen van uw situatie. Binnen het Nekcentrum gebruiken we een triagesysteem van laag-, midden en hoogcomplexe zorgvragen. Zo kunnen we gericht de benodigde zorg inzetten en samen met u een behandelplan op maat opstellen.


Direct een afspraak maken